Kredi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tüketicilerin birçoğu; sahip oldukları kredi ve kredi kartı borçları hakkında bilgi sahibi değildir. Bankalara olan kredi borcunun son ödeme tarihine dikkat edilmediği takdirde yasal takibe düşmek ve bankalar tarafından kara listeye alınmak mümkün olmaktadır. Bunun dışında, kredi borcuna gereken önem verilmediği takdirde kişinin kredi notu; bu durumdan %100 olumsuz etkilenmektedir. Bir kişinin bankaya 1 TL borcu olsa bile bu borcun zaman içerisinde katlanması ve bir süre sonra geçmiş vadeli borç olarak kişinin karşısına çıkması mümkün olmaktadır. Böyle bir durumda, kredi borcu olan kişinin kredi ürünü kullanması mümkün olmayacaktır. Ayrıca, kullanılmak istenilen kredi ürünü için uygun vade ve faiz oranlarından yararlanılması imkansız hale gelecektir.
Kredi Borcu Sorgulama İşlemleri 2019
Tüketicilerin güncel borç durumlarını öğrenmesi; sms veya bankaların web siteleri sayesinde mümkün olmaktadır. Kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diyenlerin detaylı hizmet dökümü için bankaların web sitesini kullanması gerekmektedir. Bankaların resmi internet adresleri üzerinden yapılan kredi borç sorgulama işlemlerinde hata görüldüğü takdirde bu durumun 7/24 aktif olarak görev yapan bankaların müşteri hizmetlerine bildirilmesi şarttır. Buna ek olarak, kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diye düşünenlerin bankaların müşteri girişi linkini kullanarak banka borç sorgulama işlemlerini yapması önerilmektedir. Kredi borcu sorgulama için en iyi yöntem; güncel dökümün bankaların web sitesinden kontrol edilmesidir.
Kredi Borç Sorgulama Detayları
Kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diye düşünenlerin bu konuda hizmet aldıkları bankadan yardım alması önerilmektedir. Bankalar, bazı durumlarda tüketicilerin hesap hareketlerini doğru olarak işleme koymayı unutabilirler. Bu gibi durumlarda, tüketicilerin hiç vakit kaybetmeden bankaların müşteri hizmetleri numarasını aramaları gerekir. Her tüketicinin geçmişe dönük borcu olup olmadığını mutlaka kontrol etmesi gerekmektedir. Kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diye merak edenlerin hızlı sonuç almak adına bankalardaki kendilerine ait olan müşteri panelini kullanması tavsiye edilmektedir. Enpara ve Finansbank’ın kredi borcu sorgulama işlemleri için Finansbank’ın internet şubesine giriş yapmak gerekmektedir. ING Bank, Akbank, HSBC, Türkiye Finans, Ziraat Bankası, TEB ve daha birçok bankanın internet şubesi üzerinden kredi borcu sorgulamak mümkün olmaktadır.
Kredi Borcu Sorgulama Alternatif Yöntemleri
Kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diye merak edenler için bir diğer alternatif; T.C kimlik numarasıyla banka şubelerine giderek kredi borcu olup olmadığını sorgulatmaktır. Borcun olduğu bankaya giderek kredi, kredi kartı, ek hesap borcu gibi o bankaya ait olan tüm borçları öğrenme fırsatı bulunmaktadır. Buna ek olarak, kalan kredi taksitleri, kalan borç bakiyesi ve kredi kartı ekstre borçları da bu yolla öğrenilebilir. Kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diyenlerin en çok kullandığı yöntem hiç şüphesiz internet bankacılığıdır. Ancak, internet bankacılığında yalnızca kimlik numarasıyla borç öğrenilmez. Kart bilgileri, müşteri numarası ve şifre bilgisi gerekmektedir.
ATM ve Telefon Bankacılığı Yöntemiyle Kredi Borcu Sorgulama
ATM noktalarından kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diye merak edenlere böyle bir yöntemin olmadığını söylemek gerekir. ATM’lerden yalnızca para transferi yapmak mümkündür. Kredi borcu sorgulama nasıl yapılır diye düşünenler için bir diğer alternatif; telefon bankacılığı olarak bilinmektedir. Her bankanın kendisine ait telefon bankacılığı numarası bulunmaktadır. Bu numarayı arayıp kimlik bilgileriyle giriş yapmak mümkün olmaktadır. Bir sonraki aşamada ise müşteri temsilcisiyle görüşme yapılmaktadır. Müşteri temsilcisiyle yapılan görüşmede kart bilgilerinin verilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, müşterinin kendisine sorulan birkaç güvenlik sorusuna doğru cevap vermesi şarttır. Bu aşamaların ardından banka kredi borcunu öğrenmek mümkün olmaktadır.
İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamaları ile kredi borcu sorgulama;
Kredi boru sorgulama işlemleriniz için bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Müşterisi olduğunuz ya da kredinizin olduğu bankanın internet bankacılığına giriş yaparak, adınıza kullandırdığı tüm kredileri ve kredi kapatma miktarlarını sorgulayabilirsiniz.
Her bankanın kendine ait mobil bankalık uygulaması da bulunmaktadır. Mobil bankacılık uygulamaları, banka şubesinden yapılabilecek tüm işlemlerin kısa sürede ve banka şubesine gitmeden halledilmesi için geliştirilen uygulamalardır. Kredinizin olduğu bankaların mobil bankacılık uygulamalarını cep telefonunuza ya da tabletinize indirerek de kredi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
Kredi borcunu bu yöntemler ile sorgulayabilmek için bankalar tarafından size özel olarak verilen şifreyi kullanmanız gerekir. İnternet bankacılığına giriş yapmak için de bankanın internet sitesini kullanabilirsiniz. Bu uygulamalardan adınıza verilen tüm kredi tutarını rahatlıkla görmeniz mümkündür.
Kredi borcu sorgulama neden önemlidir?
Normal şartlar altında, BDDK tarafından sizin adınıza belirlenmiş olan bir kredi limiti vardır. Bu kredi limiti aylı gelirinize göre belirlenmektedir. Örneğin; bir esnafsanız ve aylık 30 bin liraya kadar kazanıyorsanız, bankalardan 250 bin ve üzerinde kredi kullanma limitiniz vardır. Bu limit, tüm bankalar için ortaktır. Bir bankadan kredi çekek istediğinizde, diğer bankalara olan kredi borçlarınıza bakılır. Diğer bankalarda olan kredi borçlarınız 150 binse, başvur yapacağınız bankadan 100 bin liraya kadar kredi kullanabilirsiniz. Kredi tutarı, maaşlı çalışan kişiler için daha düşük olacaktır.
Kredi borcu sorgulama işlemleri sayesinde diğer bankalardan ne kadar kredi kullandığınızı sorgulayabilir ve kalan kredi limitinize göre başka bankaya başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bu sorgulama sayesinde yine diğer bankalara olan kredi borçlarınızı toplu olarak kapatmak için de tek bir bankaya borç transferi kredisi için başvuru yapma imkânınız bulunmaktadır. Kredi borcu, sizin için belirlenmiş olan kredi notunu da etkileyecektir. Bankalardan almış olduğunuz kredi ne kadar yüksekse, kredi notunuz da o ölçüde düşük olacaktır. Ancak borç transferi kredisiyle ya da bu kredileri kapatarak, kredi notunuzu yükseltmeniz mümkündür.
Kredi borcu sorgulama sonrasında neler yapabilirsiniz?
Kredi borcu sorgulama işlemi bittikten sonra, toplam borç miktarınızı öğrenmiş olursunuz. Bu borç miktarı, kredi notunuzu da büyük ölçüde öğrenmenizi sağlar. Bankalara olan toplam borç miktarınız, kredi notunuzu birinci derecen etkiler. Toplam borç miktarınızı sorguladıktan sonra, aylık geliriniz ile orantılı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Borç miktarınız fazla ise, bankalardan birine başvuru yaparak bu borçlarınızı tek bir çatı altına toplayabilirsiniz. Örneğin; Akbank kredi kartı, diğer bankalarda olan tüm kredi kartı borçlarınızı tek çatı altında toplayarak 12 taksitte geri ödeyebilmenize imkân sağlar. Aynı şekilde borç transferi kredileri ile diğer bankalarda olan kredi borçlarınızı da tek bir çatı altında toplayabilir ve aynı zamanda yapılandırabilirsiniz. Bu sayede hem borç miktarınızı azaltabilir hem de ödemelerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Tüm borçlarınızı tek bir bankada toplamanızın bir diğer avantajı ise kredi notunuzun yükselmesidir. Çünkü ne kadar fazla açık krediniz varsa o kadar fazla kredi notunuz düşer. Kredilerinizi kapattıkça da kredi notunuz yükselir. Doğal olarak 4 krediyi tek krediye topladığınızda, kredi notunuzu da biraz da olsa yükseltmiş olursunuz.
Kredi borcu, kredi notunu nasıl etkiler?
Bankalardan almış olduğunuz kredi borcu, kredi notunuzu en çok etkileyen faktörlerden biridir. Kredi notu, aylık gelire ve ödeme ilişkilerinize göre belirlenir. Eğer sizin aylık 3.000 lira geliriniz varsa ve BDDK tarafından sizin adınıza toplam 20 bin liralık kredi ve kredi kartı limiti belirlendiyse, siz bu limitin tamamını kullandıysanız, kredi notunuz düşer çünkü riskiniz yükselmiş olur. Kredi ve kredi kartı borçlarınızı ötmeye başladığınızda ise kredi notunuzu yükselmeye devam eder.
Görüldüğü gibi herkesin kendi adına belirlenmiş olan bir borç limiti vardır. Siz bu limiti aştıysanız, kredi notunuz çok yüke olsa ile hiçbir bankadan kredi ve kredi kartı almazsınız. Borç limitinizin ne kadar olduğunu ve risk durumunu öğrenmek için Findex üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Bu sayede hangi borç kaleminden daha çok kredi puanı aldığınızı da detaylı olarak görebilir ve kredi notunuzun düşmesini önleyebilirsiniz.
Bankalara olan kredi borcunuzu düzenli ödemeniz halinde de kredi notunuz kötü etkilenecektir. Eğer bu borcu 90 gün boyunca ödemezseniz yani taksit ödemenizi 90 gün boyunca yapmazsanız, kredi notunuz daha kötü etkilenecek ve siciliniz bozulacaktır.
Kredi borcu kısmen ya da tamamen kapatılabilir mi?
Bankalardan aldığınız krediyi dilerseniz vadesi bitene kadar aylık eşit taksitler halinde ödeyebilirsiniz. Bazı bankalar aldığınız kredi için esnek ödeme planı sunabilirler. Bu planlar dahilinde artan ödemeli, azalan ödemeli ya da 3 ayda bir eşit taksitli olarak da kredinizi geri ödeyebilirsiniz. Elinize bir miktar fazla para geçtiğinde ise Kredi borcunuza ara ödeme yapabilir ya da kredinin tamamını kapatabilirsiniz.
Kredi borcunuza ara ödeme yaparsanız, kalan taksitlerinizde ödeyeceğiniz miktar azaltılır ya da birkaç taksitini birden ödeyebilirsiniz. Bu tercihi ara ödeme yaparken siz belirlersiniz. Örneğin aylık 300 lira taksitli bir krediniz varsa ve kalan taksit sayınız 12 ise bu krediye 2000 lira ara ödeme yaptığınızda dilerseniz kalan 12 taksitte ödeyeceğiniz 300 liradan indirim yapılabilir. Yani ödediğiniz 2000 lira kalan 12 taksite dağıtılır. Dilerseniz de 2000 liraya denk gele kadar taksit sayınız azaltılabilir.
Kredi borcunuzun tamamını kapattığınızda ise faiz indirimi alırsınız. Diyelim ki 3000 lira kredi aldığınız ve bu krediyi 3 ay sonra kapatmak istediniz. Toplamda ödeyeceğiniz faiz oranının 900 lira olduğunu varsayarsak bu 900 lira üzerinden indirim yapılır. Toplu ödeme yaptığınız için faizi daha az ödersiniz ve krediyi tamamen kapatabilirsiniz.
T.C. ile kredi borcu sorgulama nasıl yapılır?
Kredi borcunuzun olup olmadığını sorgulayabilmek için online hizmet veren yerleri kullanabilirsiniz. Bunun yanında T.C. ile kredi borcu sorgulama işlemi de yapabilirsiniz. Bu işlemi bankalardan ya da Findeks aracılığı ila yapmanız mümkündür. Bunların dışındaki yerlere güvenerek, özellikle online sitelere güvenerek kimlik numaranızı girmemenizi tavsiye ederiz.
T.C. ile kredi borcu sorgulama yapabilmek için e-devlet sistemini de kullanabilirsiniz. Burada bulunan risk raporu sorgulama bölümünden ne kadar borcunuz olup olmadığını ve bu borçların durumunun ne olduğunu da detaylı olarak öğrenebilirsiniz. E-devlet aracılığı ile yapacağınız soğulama işleminden ayda bir defa ücret alınmaz. Bunun yanında Findeks aracılığı ile yapacağınız sorgulama işlemlerinden, belirli miktarda ücret alınır. Findeks üzerinden sorgulama yaparsanız da kredi durumunuzu, kredi notunuzu, risk raporunuzu ve detaylı kredi skorunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca toplamda ne kadar kredi limitiniz olduğunu görebilir ve buna göre kredi talebinde de bulunabilirsiniz.
Bankalar aracılığı ile kimlik numaranızı kullanarak da kredi borcu sorgulama yapabilirsiniz. Bu durumda KKB raporunuzu görüntüleyebilirsiniz. Bu raporda, diğer bankalara olan tüm borçlarınızı ödeme performansları görüntülenir. Gecikmeli yaptığınız ödemeler varsa, bunları detaylı olarak görebilirsiniz. Ödemediğiniz borçların durumunu da buradan, detaylı şekilde öğrenebilirsiniz.