Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? (TÜM YOLLAR)

Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? (TÜM YOLLAR)
Sponsor Bağlantılar

Kredi veya kredi kartı ürünlerinden faydalanabilmek için kredi notunun yüksek olması gerekir. Kredi notu uygulaması 1 ile 1900 puan aralığındadır. 1 en riskli grup olarak bilinirken, 1900 ise en güvenilir grup olarak bilinir. Özellikle 1400 ve üzerinde kredi notuna sahip olan kişilerin, bankalar tarafından sunulan kredi veya kredi kartı uygulamalarından daha rahat bir şekilde faydalandığı bilinmektedir. Kredi notu yüksek durumda olan kişilerin başvurudan olumlu sonuç alması mümkün bir hale gelir. Kredi notunu öğrenmek için günümüzde pek çok farklı kaynak bulunmaktadır. Aşağıdaki kanallar üzerinden ücretli veya ücretsiz olarak kredi notunuzun kaç olduğunu anında öğrenebilirsiniz:

Findeks Sistemi Üzerinden Kredi Notu Öğrenme

Sponsor Bağlantılar

Kredi notu öğrenmek için Findeks hızlı bir sonuç verecektir. Siteye üye olarak kredi notunuzun ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Her sorgulama başına ücret 5.50 TL olarak belirlenmiştir. Siteye üye olmak ücretsiz olurken, yapmış olduğunuz kredi notu sorgulaması başına ücret ödemiş olursunuz. Bu sistem aynı zamanda bankalarla olan geçmiş durumunuzu detaylı bir şekilde öğrenmenize neden olacaktır. Findeks kredi notu değerinizi bu adres sayesinde öğrenebilir, kredi notuna dair detaylı raporu saniyeler içinde alabilirsiniz. Özellikle kredi veya kredi kartı almadan önce kredi notunuzu bilmeniz önemli bir konudur. Zira pek çok banka bu kredi notuna bağlı olarak başvuruları onayladığından dolayı, kredi notunuzu tespit ettiğinizde başvuru işlemleri ile zaman kaybetmenize gerek kalmadan kredi notunu yükseltme işlemine başlayabilirsiniz. Öte yandan kredi notunuz zaten iyi bir durumda bulunuyorsa, bu seviyeyi korumak içinde aynı şekilde çalışmaları sürdürmeniz gerekecektir.

E-devlet Üzerinden Kredi Notu Öğrenme

Kredi notu öğrenmek için tercih edebileceğiniz diğer yöntemlerden biride budur. Özellikle ücretsiz bir yöntem arıyorsanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Bu yönteme göre kredi notunuzu ve detaylı olarak banka geçmişinizi öğrenebilme şansınız bulunur. Bankadaki borç bilgileriniz son beş yıla dayanarak bu sistemde karşınıza çıkmış olacaktır. E-devletten kredi notu öğrenmek için ilk olarak yapmanız gereken şey e-devlet şifresi almaktır. Şifreyi almak için PTT şubelerinden birini ziyaret edebilir ve 2 TL karşılığında şifre alabilirsiniz. Daha sonrasında T.C kimlik numarası ve almış olduğunuz e-devlet şifresi üzerinden sisteme giriş yapın. Sitedeki arama bölümüne risk merkezi raporu başvurusu yazarak, gelen pencerede yeni başvuru deyin. Gelecek olan pencerede kredi limit ve borç bilgileri kutusunu işaretledikten sonra, başvur yazısına tıklayarak başvuruyu tamamlayın. Birkaç saat içinde cep telefonu numaranıza gelen kısa mesaj ile e-devlete giriş yaparak risk raporunuza ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Sponsor Bağlantılar

Banka Gişelerinden Kredi Notu Öğrenme

Ücretsiz kredi notu öğrenmek istiyorsanız banka şubelerinden birine giderek bu işlemi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi dileyenler bireysel müşteriler departmanında çalışan memur aracılığı ile yapabilirken, dileyenlerde gişeler üzerinden yapabilir. Hangi bankanın olduğunun herhangi bir önemi olmadan dilediğiniz her an kredi notunu öğrenmek için bu yöntemi tercih etmeniz bir sonuç almanıza neden olacaktır.

Operatör Üzerinden Kredi Notu Öğrenmek

Kredi notu öğrenmek yalnızca yukarıdaki yöntemlerle sınırlı değildir. Aynı zamanda cep telefonlarınızdan kısa mesaj yöntemi ile birlikte kredi notunuzun kaç olduğunu hemen öğrenebilirsiniz. Bunun için üç farklı operatörde kredi notu öğrenme imkanı sunmaktadır. Sorgulama başına 12.50 TL olarak ücretlendirilir. Her operatörden kredi notunu öğrenmek için yapmanız gereken şey T.C kimlik numaranızı yazarak bir boşluk bıraktıktan sonra doğum yılınızı yazıp 1122 numarasına kısa mesaj göndermektir. Bu sayede 1 ile 1900 arasında belirlenen kredi notunun kaç olduğunu hemen öğrenebileceksiniz. 

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi notu, 9 bankanın ortaklaşa kurmuş olduğu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kapsamında hakkınızda derlenen bilgilerden faydalanarak Findeks tarafından hesaplanır ve son kullanıcıya satış yapılır. Dönemsel olarak kredi notunu hesaplamak için dikkate alınan faktörler değişkenlik gösterse de genel olarak 5 ana kavram üzerinden kredi notunuz hesaplanır. Bu nedenle kredi notunuzu yükseltmek ve geliştirmek adına bu başlıkları dikkate almanız gerekir.

Sponsor Bağlantılar

Kredi notunuzu etkileyen 5 faktör şunlardır;

  • Bireysel kredi veya kredi kartı ödeme alışkanlığınız,
  • Mevcut borç durumunuz,
  • Yeni aldığınız krediler,
  • Kredi kullanım oranınız,
  • Diğer faktörler.

Bireysel kredi veya kredi kartı ödeme alışkanlığı;

Bireysel kredi veya kredi kartı ödeme alışkanlıklarınız kredi notunu en fazla etkileyen faktörlerden biridir. Kredi notunuzun %35 bu faktörle oluşur. Ödemelerinizi tam ve zamanında yapmanız kapsamında yükselen kredi notu, gecikmeli ve eksik ödemeler kapsamında da giderek düşecektir. Genel anlam itibariyle de yapmış olduğunuz ödemelerin bir yansıma olarak taşıdığınız temerrüt riskini gösteren kredi notu, 1 günden 30 güne kadar yapmış olduğunuz tüm gecikmeli ödemelerinizde ve eksik ödemelerinizde gün ve tutar sayısına bağlı olarak düşecektir. Genellikle bir, iki günden bir sorun yaşanmaz mantığı ile bakıldığından dolayı birçok kişinin kredi notu olması gerekenden daha düşüktür. Geliriniz yüksek olsa dahi ödeme alışkanlığınız yoksa bankalar kredi başvurunuzu reddedebilir.

Mevcut borç durumunuz;

Mevcut borç durumunuz kredi notunu en fazla etkileyen faktörlerden diğeridir. Bu oran 2016’da %25 olsa da günümüzde %35e yükselmiştir. Bankalara olan borçlarınızın ödeme gücüne yansıması olarak düşünülen bu faktör nedeniyle, mevcut borç durumunuz yüksekse bankalara kredi vermeden önce yeterince ödeme gücünüz olup olmadığını dikkate alır.

Bankalara olan borcunuz arttıkça ödemelerinizi yaparken sorun yaşadığınız varsayımı altında kredi notunuz düşmeye başlar. Ancak borcunuzu düzenli olarak ödemeye devam edip bu olasılığı ortadan kaldırdığınız süre boyunca kredi puanınız artmaya devam edecektir.

Özellikle kredi kartı kullanımlarınızda, kredi kartınızın limitine dikkat etmenizde fayda var. Bazı kredi kartlarının limiti çok yüksek olduğundan dolayı (neredeyse kredi tutarları kadar), ödemelerinizi düzenli olarak yapmış olsanız bile kredi notunuz düşecektir. Kredi kartı limitlerinizi azalttıkça kredi puanınız yeniden yükselebilir.

Yeni aldığınız krediler;

Yeni bir kredi almanın kredi notu üzerindeki etkisi genel olarak %11’dir. Ancak bu oran sahip olduğunuz gelirin tutarına ve kredi tutarına bağlı olarak değişebilir. Yeni bir kredi aldığınızda hem borç bakiyeniz artacağı için hem de ödemelerinizi düzenli ve tam olarak yapıp yapmayacağınız belli olmadığı için ilk etapta kredi notunuzu düşürür. Zaman içerisinde ödemelerinizi tam ve zamanında yaparsanız kredi puanınız yeniden yükselecektir.

Kredi kullanım oranınız;

Kredi kullanım oranınız kredi notunuzu %10 oranında etkiler. Kredi kullanan ve düzenli ödemelerini yapan kişilerin, kredi kullanmamış veya az tutarda kredi kullanmış kişilere göre kredi notu %10 oranında daha fazla olmaktadır. Ülkemizdeki kredi notu uygulamasına bakıldığında da 5 yıl boyunca kredi veya kredi kartı işlemleri yapmayan veya KMH alışması olmayan kişilerin kredi notu oluşmaz. Kısacası, kredi puanınızı arttırmak adına bankalarla yapılan kredi işlemlerini arttırmak önemlidir.

Diğer faktörler;

Bu faktörler, müşterinin durumuna veya yapılan işlemlere göre değişiklik gösterse de genel olarak kredi puanı üzerindeki eskisi %9’dur. Bu faktörlerden en fazla etkili olan ise sürekli kredi başvurusu yapılmasıdır. Ülkemizde kredi notu sistemine göre kredi başvurusu yaptığınızda alacağınız red cevabı veya kredi çıkıp çıkmayacağını kontrol etmek amacıyla yapılan kredi başvurusu kredi puanını düşürmez. Ancak, kredi tahsis kurumları aracılığı ile peş peşe birden fazla kredi başvurusu yapılması şüpheli işlem olarak nitelendirilir. Bu nedenle yakın zaman içerisinde çok sık kredi başvurusu yapmamak gerekir.

Findeks Kredi Notu Ne İşe Yarar?

Findeks kredi notu, bankalarla olan ödeme ilişkilerinizi gösteren en önemli veridir. Bankalar, müşterilerine kredi ya da kredi kartı vermeden önce kredi notunu sorgular. Kredi notu 1500 ve üzerinde olan kişilerin bankalardan kredi ve kredi kartı alması kolaydır. Ancak riskli grupta olanların bu tür ürünleri alması zorlaşır. Kredi notu, tüm bankalarla olan ödeme ilişkililerinize göre oluşturulur. Bankalarla olan ödeme performanslarınız 2 ayda bir güncellenir. Bu da kredi notunuzun iki ayda bir güncellendiği anlamına gelir.

Kredi notunuzun oluşması için tüm bankaların verileri Merkez Bankasında toplanır. Merkez Bankası, almış olduğu bu verileri BDDK’ya gönderir ve buradan da kredi notunuz oluşarak Findeks veri tabanına kaydedilir. Kredi notunuzu kesin olarak öğrenmenizin tek yolu Findeks’tir.

Kredin notu, puanlama sistemine göre oluşturulmuştur. Belirli puan aralıkları, risk grubunuzu belirler. Bankalar hangi gruptaysanız, ona göre değerlendirme yapar. Buna göre;

  • Kredi notunuz 1-799 arasında ise çok riskli grupta
  • Kredi notunuz 800-1299 arasında ise orta riskli grupta
  • Kredi notunuz 1299-1499 arasında ise az riskli grupta
  • Kredi notunuz 1500-1699 arasında ise iyi grupta
  • Kredi notunuz 1700-1900 arasında ise çok iyi grupta yer alırsınız.

Bankalar çok iyi ve iyi grupta olanlara kolay kredi verirken, az riskli olan gruba ipotek ya da kefil karşılığında kredi vermektedir. Orta ve çok riskli grupta yer alıyorsanız, bankalardan kredi ya da kredi kartı almanız oldukça zor olacaktır.

Kredi notunu arttırmanın yolları nelerdir?

Kredi notu, yukarıda da anlattığımız gibi bankaların önem verdikleri kalemlerden biridir. Kredi notunuz yüksek olmazsa, hiçbir banka ile çalışma şansınız kalmaz ve acil paraya ihtiyacınız olduğu anda bankalardan destek alamazsınız. Bu nedenle kredi notunuzu mümkün olduğu kadar yüksek tutmanız gerekir. Kredi notunuzu arttırmak için birden fazla yöntem bulunur. Bunlardan kısaca aşağıdaki şekilde bahsedebiliriz;

  • Kredi notunuzu arttırmak için bankalara olan kredi ve kredi kartı ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız gerekir.
  • Bankalardan birinde vadesiz hesap açmanız ve bu hesaba aylık faturalarınızı otomatik ödeme talimatı vererek düzenli ödemeniz halinde, kredi notunuz yükselmeye başlar.
  • Bankalardan vadeli hesap ya da bireysel emeklilik gibi mevduat ürünleri almanız durumunda, kredi notunuz yükselecektir. Birikim yapmak, faiz geliriniz olduğunu gösterir ve kredi notunuz otomatik olarak yükseltir.

Kredi notunuzu neden arttırmalısınız?

Kredi notu, yukarıda da detaylı olarak bahsettiğimiz gibi insanların diğer bankalarla olan ödeme performansı ilişkilerini gösteren bir veridir. Bankalar, bu veriyi kullanarak kredi ve kredi kartı verirler. Kredi notunuz ne kadar yüksek olursa, bankalardan kredi ve kredi kartı almanız o kadar kolaylaşır. Kredi notu yalnızca bankalarda da değil bazı kurum ve kuruluşlar da geçerlidir. Neden kredi notunuzu yükseltmeniz gerektiğini aşağıdaki şekilde açıklayalım;

  • İlk olarak acil nakit ihtiyacınız olduğunda ya da kredi kartına sahip olmak istediğinizde, kredi notunuzun yüksek olması gerekir. Bu sayede kredinizi ya da kredi kartınızı hemen alabilirsiniz. Aksi takdirde kredi notunuz yükselene kadar beklemek zorundasınız.
  • Bazı özel şirketler, işe alım aşamasında kredi notuna bakarlar. Bu şirketler için ödemelerin düzenli yapılması, bu insanın ne kadar düzenli olduğunun bir göstergesidir.
  • Bankalar, kredi notu yüksek olan kişileri çalıştırmak üzere alırlar. Hatta bankalar, her çalışanın kredi notunu düzenli olarak kontrol eder. Kredi notu azalan çalışanlar uyarılır. Kredi notunun çok düşük olması nedeniyle işinden ayrılmak zorunda kalan çalışanlar bile vardır.

Kredi notu ile kredi sicili aynı mıdır?

Kredi notu, yukarıda da detaylı olarak açıkladığımız gibi bankalarla olan ödeme ilişkilerini gösteren en önemli veridir. Kredi notu belirlenirken bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarınıza bakılır. Aynı zamanda çek ve senet ödemelerinizi düzenli olarak yapıp yapmadığınız da kredi notunuzu etkiler. Kredi sicili ise bankalarla olan ödeme ilişkilerinizin geçmişini, yani son 5 yılını görüntüleyebileceğiniz bir sistemdir.

Kredi notu ve kredi sicili arasındaki farkı bir örnek vererek açıklayacak olursak;

Bankalara olan kredi borcunuzu 2 dönem geciktirirseniz kredi siciliniz etkilenmez fakat kredi notunuz düşer. Bankalara olan kredi borucunuzu 3 dönem ödemezseniz avukatlık ya da icralık olursunuz ve hakkınızda yasal takip işlemleri başlatılır. Bu durumda, kredi siciliniz olumsuz etkilenir. Kredi sicilinizin bozulması, bankalardan 5 yıl boyunca kredi alamayacağınız anlamına gelir ancak kredi notunuz bozulsa bile 3 ay sonra düzeltme imkânınız bulunur. Görüldüğü gibi kredi notu ve kredi sicili farklı iki kavramdır. Kredi notunun bozulması sicilinizi etkilemezken kredi sicilinizin bozulması kredi notunuzu uzun süreli olarak etkiler.

Akbank Direkt mobil ile Findex kredi notunu öğren;

Akbank Direkt Mobili Findex kredi notunu hemen sorgulayabileceğiniz kolaylık sunar. Hemen bu uygulamayı cep telefonunuza indirerek Findex kredi notunuzu sorgulayabilir, bankalarda ne kadar kredi ve kredi kartı limitiniz olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer ödemelerinizde farklında olmadığınız tutarlar ve gecikmeler varsa, hemen bunu öğrenebilir ve gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Akbank Direkt mobil ile Findex kredi notunuzu öğrenmek için;

• Cep telefonunuza ücretsiz olarak Akbank direkt uygulamasını indirin. Bunun için uygulama sağlayan mağazalarınıza giriş yapabilirsiniz.
• Mobil uygulamaya Akbank müşteri numaranız ve Akbank parolanız ile giriş yaptıktan sonra “başvuru ve nakit ihtiyaçlarım” menüsüne ilerleyin.
• Menüde bulunan risk raporu yani KKB butonuna tıklayın.
• Findex kredi notunuz hemen sorgulanır ve detaylı raporu anında ekranda görüntülenir. Bu işlem için hesabınızda bir miktar para olması gerekir. Her sorgulama başına Findex tarafından ödeme alınmaktadır.
Akbank Direkt Mobil ile Findex kredi notunuzu sorgularken aynı zamanda ne kadar kredi kullanabileceğinizi de öğrenebilir ve hemen kredi başvurunuzu yapabilirsiniz. Eğer gecikmeli ödemelerinizde yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız buradan risk raporunuzun görüntüsünü alabilir ve itiraz işleminizi yapabilirsiniz.

Sponsor Bağlantılar

admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir